DO NOVÉHO ROKU S NOVÝM MOZGOVÝM „KOMPJÚTROM“ :)

Viki odkvecla do postele už o 19 15. Cítila sa vyčerpaná. Vie však, že ju čaká ešte biológia, má sa nadrviť kosti lebky na zajtrajšiu písomku… Nejak sa na to cez víkend vykašľala, ale aj teraz dáva prednosť radšej mobilu.

Mamka ju zbadala a hneď vyskúšala čelo: „Nemáš teplotu?“

Ale čielko bolo na dotyk príjemné, na teplotu to teda nevyzerá.

„Jedla si niečo poobede?“

Telefón vo Vikinej ruke zabzučal, Viki hneď ožila a už aj odpisovala do chat skupiny, úplne ponorená do virtuálneho diania.

„Viki, jedla si niečo?“ zopakovala mama

„Heeeej,“ hlesla nezainteresovane, ale asi ani nevedela, čo sa jej mama pýta. Ťukala ďalej do svojho iPhonu.

„Viki?“

Bez odpovede.

„Viki!!!“ Nič…

„Prosím ťa, daj mi ten telefón, potrebujem sa s tebou o niečom porozprávať! Čo tá biológia?“

Nič…

Mama vytiahla telefón dcére z ruky: „Môžeš ma, prosím ťa, počúvať?“

„Mamaaaa! Vrááááť mi to!!!“ chytila riadne nervy. „Okamžite mi ten telefón daj naspäť!“

Pripomína vám táto situácia niečo? Je aj váš potomok neustále prikovaný k smartfónu? Všimli ste si aj vy, že jeho pozornosť je väčšiu časť dňa smerovaná mimo reálneho sveta?

Možno ste si ako rodič uvedomili aj to, že vaše dieťa sa ťažko sústredí na veci, ktoré sa týkajú učenia alebo zapamätania si jednoduchých inštrukcií. Nedajbože dostane v škole za úlohu naučiť sa dlhšiu báseň alebo prečítať rozsiahly text. Akoby ten jeho mozog odmietal procesovať informácie. A dokonca, nevšimli ste si to aj na sebe?

DEGENERÁCIA A REGENERÁCIA MOZGU

Stále viac ľudí sa sťažuje na problémy s mozgovou činnosťou – rozptýlenosťou, neschopnosťou skoncentrovať sa na dlhšiu dobu a zamerať sa na vyriešenie nejakej konkrétnej úlohy. Máme problém si zapamätať informácie a zdá sa nám až fyzicky nemožné čítať dlhší text.

Toto je FAKT DNEŠNEJ DOBY. Ide o degeneráciu mozgových funkcií, ktorá sa začala v ten pamätný okamih, kedy sme sa rozhodli byť neustále „online“. Aby sme mali neustály príjem informácií. A paradoxne, tieto informácie už náš mozog nevie spracovávať.

Všimli ste si na sebe napríklad to, že pri čítaní dlhších textov sa dokážete skoncentrovať iba na úvod, prípadne preskočíte do prostriedku na tučne vytlačené písmená? Existujú štúdie, ktoré presne vyhodnocujú, ako väčšina populácie číta texty – do písmena F. Úvodný odstavec, potom mozog preskočí do prostriedku a prečíta kúsoček. V závere oscanujeme útržky, prípadne začiatočné slová riadkov. Akoby mozog odmietal spracovať čokoľvek navyše. Akoby chcel len rýchlo vyťažiť to najnutnejšie… to, čo sa dá pozdieľať, s čím sa dá urobiť dojem na sociálnej sieti…

Deje v našom mozgu ako myslenie, pamäť, spracovanie informácií, pozornosť či predstavivosť sú kognitívnymi funkciami, ktoré nám umožňujú spoznávať vonkajší a vnútorný svet a komunikovať s okolím. Náš mozog je veľký palubný počítač. Ak je však jeho hardware zahltený, počítač nestíha spracovávať informácie. Potrebujeme ho reštartovať:

  • Vyčistiť.
  • Odvírovať.
  • Vypnúť.
  • Zapnúť. So správnymi nastaveniami

Poďme sa bližšie pozrieť na tieto jednotlivé úkony.

Vyčistiť znamená odstrániť zbytočné súbory. Nezahlcovať sa zbytočnými informáciami pochybných internetových videí a článkov, ktoré vás chcú namotať, šokovať, niečo vám predať, tváriac sa, že sú to tie najdôležitejšie informácie. Ľudia sú často až fascinovaní zbytočnosťami. Zahlcujeme sa nepotrebnými podnetmi a útržkami faktov. A médiá či internetové stránky nám radi ponúknu to, na čom sme závislí… Čo sa kde strašného udialo, kde je aký výpredaj… vyčistiť teda bude pre nás znamenať – zbaviť sa zbytočných informácií a rovnako sa zbaviť aj potreby ich vyhľadávať.

Odvírovať znamená odstrániť škodlivé programy. Pochopiť, že náš hlavný škodlivý program je neschopnosť nebyť online dlhšie ako pol dňa. Len si to vyskúšajte. Dajte bokom svoj smartfón a o pár hodín už budete registrovať abstinenčné príznaky. A vyskúšajte to so svojím dieťaťom. Už v tej sekunde, ako mu mobil beriete, začína vyvádzať :). Pri „odvírovaní“ potrebujeme byť naozaj vedomí. So závislosťou na mobile sa potrebujeme vysporiadať rovnako striktne ako s inými závislosťami.

Vypnúť znamená dať si pauzu. Ísť do prírody. Bez mobilu. Meditovať. Vedome si zacvičiť. Spať. Pozerať na oblohu. Sedieť pod stromom. Hrať na klavíri… O tomto všetci rozprávame, ale kto to naozaj urobí a nechá ten mobil doma?

Zapnúť so správnymi nastaveniami znamená postaviť si priority. Rozhodnúť sa nebyť vkuse online a dokázať skoncentrovať pozornosť na to, čo práve robím. Ak mám nejaké úlohy, tak sa na ne fokusujem a urobím ich bez prerušovania a neustáleho kontrolovania, či sa na FB náhodou neocitol nový príspevok. Neklikám bez rozmyslu na videá a články. Urobím si svoju prácu a nerozptyľujem sa.

Toto potrebujeme naučiť hlavne svoje deti. Tie sú na tom oveľa horšie ako generácia rodičov. Ukázať im, že nezomrú, ak chvíľu nebudú na čete. 🙂 Naučiť ich, že úlohy dokážu urobiť oveľa rýchlejšie, ak sa na potrebný čas „vypnú“ od prísunu online podnetov.

Aby sme dokázali tieto štyri kroky aj naplniť, potrebujeme byť NAOZAJ VEDOMÍ. A disciplinovaní.

K reštartu nám napomôže aj malý tréning mozgových centier, ktoré sa v krátkej chvíli sériou jednoduchých cvičení aktivujú a poprepájajú.

PRAKTICKÝ TRÉNING MOZGU

Ponúkame vám preto jedinečný a akčný miniprogram, ktorý vás dostane do prítomnosti, a tým napomôže zvládnutiu všetkých štyroch horespomenutých krokov. Odporúčame robiť ho spolu s deťmi. Bude to zmysluplne strávený spoločný čas a zároveň benefitom je aj to, že v tej chvíli deti nebudú unikať do virtuálnej online reality.

  1. Zavrieme oči, otvoríme oči. Zarotujeme očami do veľkého kruhu smerom doprava a doľava
  2. Zaspievame si nejakú krátku melódiu. Môže to byť obľúbená pieseň.
  3. Predstavíme si vysnené miesto, kde by sme chceli práve byť. Do najmenších detailov. Pri mori? V posteli? Na lúke? Precítime všetkými zmyslami toto miesto /zvuky, ktoré by sme mohli počuť, vône, ktoré by sme mohli cítiť, dotyk piesku, vankúša, trávy…/
  4. Prekrížime prsty a zdvíhame jeden prst za druhým od palca k malíčku. Potom otočíme smer naspäť k palcu.
  5. Odpočítavajme od 100 po sedem smerom nadol. 100, 93, 86, 79…
  6. Uštipnime sa tak, aby sme to naozaj cítili.
  7. Spomeňme si na nejaký zážitok zo svojho života. Niečo z detstva… na domček v záhrade, prvú bicyklovú jazdu alebo na babkine pečené buchty… Pospomínajme si na najmenšie podrobnosti.
  8. Vytvorme si nákupný zoznam a zapamätáme si ho na 100%
  9. Nakreslime naraz obomi rukami obrázok – srdiečko, slniečko, strom, dom, človiečika…
  10. NÁDYCH – VÝDYCH – HOTOVO

Ako sa cítite? Vnímate, ako sa váš mozog odrazu nadýchol? Ako ste sa pomocou úloh dostali do prítomného okamžiku? A ten vám umožnil reštartovať zahltené mozgové centrá?

Čo sa vlastne pri tomto tréningu krok za krokom v našom mozgu udialo:

  1. Aktivovalo sa centrum zraku a krúžením očí sa integrovali jednotlivé časti mozgu
  2. Spievaním sa aktivovala pravá hemisféra
  3. Zapojilo sa centrum predstavivosti a vizualizácie. Naštartovalo pocity a centrá jednotlivých zmyslov (hmatu, sluchu, čuchu atď.)
  4. Prekrížovaním prstov sa v krátkej chvíli výdatne prepojili pravá a ľavá hemisféra
  5. Počítaním sa zapojila logika našej ľavej hemisféry
  6. Bolesť pri uštipnutí aktivovala telo a navodila vnímanie v prítomnosti
  7. Aktivovalo sa centrum minulých zážitkov spojené s prežívaním pocitov (SIP)
  8. Naštartovalo sa centrum pamäte
  9. Vytvorili sa nové synapsie medzi ľavou a pravou hemisférou.
  10. Nádychom a výdychom sme sa sprítomnili a aktivovali celé telo k novej voľbe

Ak tento minitréning zaradíme do nášho života, urobíme tým veľkú službu pre seba.

S deťmi, s ktorými pracujeme v škole intuície, pravidelne jednotlivé centrá mozgu precvičujeme. Robíme si taký KRUHOVÝ TRÉNING, akoby sme boli v mozgovom fitku. A oni nám potom rozprávajú, ako sa im darí v bežných činnostiach, čo sa podarilo v škole, doma, aké uvedomenia získali… ich „palubný počítač“ lepšie PROCESUJE, majú úspechy v škole, na krúžkoch, sú tvoriví, vnímaví, intuitívni.

Dobrá správa je, že aj dospelákom tento tréning pomáha. Mozog je totiž plastický, chce sa učiť a zlepšovať v každom veku. Preto sme v novom roku pripravili aj semináre pre dospelákovalebo seminár pre partnerské páry vhodný aj ako darček na Valentína. Ideálne je, keď sa zlepšovať chce celá rodinka. Tu je víkendový zážitkový seminár pre rodičov s deťmi.

V roku 2015 prebehol vo Veľkej Británii výskum, ktorý pol roka sledoval vplyv mozgových cvičení na kognitívne funkcie seniorov. Zúčastnilo sa ho 7000 osôb vo veku 50+. Výsledky boli veľmi zaujímavé. Ľuďom sa zlepšilo logické myslenie až o 30%. A seniori od 60 rokov sa výrazne zlepšili vo vykonávaní každodenných činností. Lepšie si pamätali, rýchlo spracovávali nové podnety, vedeli udržať pozornosť… Celkovo tým zlepšili kvalitu svojich životov.

O svoj mozog sa potrebujeme starať. Dávať mu správnu výživu, nevystavovať ho škodlivým žiareniam, nezahlcovať ho, dať mu priestor na relax, na meditáciu. A to sa ukáže následne v našich životoch na kvalitnom vnímaní, myslení a správnom rozhodovaní.