3 tipy, ako začať s deťmi meditovať

Všetci vieme, že meditácia prináša mnoho benefitov pre fyzické, emocionálne a duševné zdravie človeka. Často sa spája s dospelými, avšak môže sa stať skvelým spôsobom, ako stráviť kvalitný čas s deťmi. Meditácie pre deti a rodičov sa stávajú čoraz obľúbenejšie. Z mojej skúsenosti deti meditujú veľmi radi. Prirodzene ich to ťahá do svojho vnútorného sveta, pretože nie sú tak odpojení od svojho prežívania ako dospelí. Ponúkam Vám niekoľko tipov, ako začať s deťmi meditovať.

Meditácie pre deti a rodičov

1. Zapojte vedomé dýchanie

Dýchanie je kľúčovou súčasťou meditácie. Učte svoje deti vnímať nádychy a výdychy a pritom si všímať, ako sa im prirodzene rozpína sťahuje hrudník a brucho. Môžu vnímať teplotu vzduchu v nose. To ich vedie k väčšej všímavosti a jemnocitu. Naučte ich jednoduché techniky dýchania, ako je napríklad hlboké dýchanie bránicou alebo striedavé dýchanie jednou a druhou nosnou dierkou. Tieto techniky im pomôžu upokojiť sa a zrelaxovať.

2. Pre svoje meditácie pre deti a rodičov si vytvorte meditačný kútik

Môže to byť miesto s vankúšmi, sviečkou a príjemnou voňavou tyčinkou alebo difuzérom. Takáto atmosféra pomôže deťom vytvoriť si pravidelný návyk, pretože si ju okamžite obľubia a budú sa k nej chcieť vracať. Tento priestor bude slúžiť ako symbol pokoja a meditácie pre deti a rodičov. Z neurovedecného hľadiska, keď zapojíme pri vytváraní návyku viac podnetov, tým viac neurónových prepojení sa vytvorí v mozgu. Jednotlivé aktivované neuróny vytvoria hustú sieť. A je známe, že keď sa náhodne aktivuje čo i len 1 neurón z tejto siete, tak sa „rozsvieti celá sieť“. Napríklad zacítim vôňu, ktorú používam na svojom meditačnom miestečku. V tej chvíli si spomenie náš mozog na meditáciu a nás to prirodzene potiahne: „Ideme si zameditovať“ 🧘‍♀️🧘

3. Použite vizualizácie

Deti majú rady príbehy a vizualizácie. Ich predstavivosť je obrovská, ale ak ju nebudeme pravidelne stimulovať, tak sa následkom častého pozerania do displejov a mobilov vytráca. Vizualizačné meditácie pre deti sú veľmi obľúbené. Pripravte pre ne také vizualizácie, ktoré ich prenesú na miesto pokoja a harmónie, napríklad na rozprávkovú lúku plnú motýľov či do voňavého lesa s potôčikom. Nechajte ich predstaviť si, čo na danom mieste počujú, vidia, ako to tam vonia, ako sa na tomto mieste vo svojej predstave cítia. To zvyšuje ich neurálnu štruktúru v mozgu. Po skončení meditácie môžete deti vyzvať, aby nakreslili, čo videli.

Meditácia je cesta k vnútornej rovnováhe. Spoločné MEDITÁCIE PRE DETI A RODIČOV >> vytvárajú jedinečný a hlboký vzťah. Začnite spolu meditovať a objavte kľúč k vnútornému pokoju a harmónii v rodine.

Sledujte nás na FB a IG >>