Najľahšia vec, ktorá Vás zbaví stresu

V dnešnej dobe je pre nás veľmi dôležité naučiť sa zvládať tieto situácie. Veľakrát hľadáme možnosti riešenia niekde vonku, v okolí, rozosievame naše emócie ďalej medzi svojimi najbližšími – „vysypeme na nich svoj emočný kôš smetí“. Áno, niektorí to potrebujeme porozprávať, vypustiť paru von, no napriek tomu to zostáva nevyriešené, zaseknuté a možno pomaly strácame priateľov, na ktorých nám záleží, ak už nevládzu počúvať a znášať naše „emočné koše“. Nie preto, že by ich to zaťažovalo, ale preto, že začínajú byť sami nešťastní z toho, že nám nedokážu pomôcť a trápi ich to.

Máme pre Vás zázračné jednoduché riešenie:

DÝCHAJTE a KRÁČAJTE (prípadne behajte)

Aj príroda nás to učí, zvieratá to vedia. Práve na uvedomenie si dôležitosti tejto techniky boli pre mňa kone. Tým, že sa s koňmi učím len pracovať, pristupujem k nim veľmi intuitívne, naciťujem ich. Zároveň mám ako začiatočník rešpekt pred nimi, no napriek tomu obrovskú dôveru, vidím koľko nám vedia odovzdať, posunúť nás, ukázať nám naše slabé miesta. Možno aj tým, že som zažila komplikovaný prevoz koňa, keď situácia vyzerala beznádejne, kôň vystresovaný, doráňaný, mne sa klepali kolená. Dali mi do ruky uzdu a povedali musíš to s ním vykráčať a dýchajte. Ste sa zbláznili? Kráčajte a dýchajte. Tak som s ním kráčala a dýchala. Keď som zastala, cítila som okamžite, ako v nás opäť narastá stres. Túto techniku využívam kedykoľvek, keď cítim, že koňa niečo rozrušilo. Nepomôže mu, keď ho začnem hladkať a ukľudňovať, prihovárať, sa… Potrebuje kráčať, dýchať, rozchodiť to, vybehať :). Je krásne, ako nás tie zvieratá učia :).

Túto techniku veľmi podceňujeme a niekedy nám ani nenapadne v tom našom emočnom rozpoložení. Namiesto toho ustrnieme na jednom mieste a nie sme schopní ničoho, nevieme sa vymotať z postele, z bytu, pohnúť z miesta, poriadne sa nadýchnuť.

Dýchanie je pre nás prirodzená vec. Skúste si pozrieť, ako dýchate – do hrudníka alebo do brucha? Väčšina z nás dýcha do hrudníka, avšak je potrebné naučiť sa dýchať do brucha.

Skúste si jednoduchý cvik:

– posaďte sa na stoličku, celé chodidlá na zem, vystrite chrbát, ruky na kolená, skontrolujte hlavu, prípadne ju trošku zdvihnite

– môžete si sadnúť aj do jógového sedu – lotosový kvet

– sledujte svoj dych, pomaly ho skľudnite

– položte si ruky na brucho a urobte pomalý hlboký nádych nosom do brucha – ktoré sa Vám nafúkne ako balón, robte to pomaly, jemne, bez tlaku

– pomaly vydychujte nosom, môžete prípadne ústami, vypúšťajte balón… zmenšuje sa, až zmizne

– zopakujte 3-4 krát, tak aby Vám to bolo príjemné

– sledujte, ako sa cítite

Prečo dýchať a kráčať?

Ak by sme len dýchali a nie sme zvyknutí pracovať so svojimi myšlienkami, prípadne meditovať, môžeme sa cítiť veľmi zle, hlava nám bude „šrotovať“ myšlienky, ktoré práve potrebujeme vypnúť.

Ak zaradíte do svojho týždenného harmonogramu kráčanie, uvidíte, ako sa budete cítiť, čo sa zmení vo Vašom živote :). Dôležité je, aby ste kráčali sami, bez partnerov, detí, psov, (do práce kráčanie sa neráta :). Aspoň 30 minút.

Odporúčame pravidelný tréning.

 A keď sa v živote objaví strach, stres, napätie, smútok, či hnev, okamžite svoju zručnosť využite. Uvidíte, ako rýchlo sa negatívna emócia uvoľní…

U nás v Škole intuície učíme deti práve tieto techniky, ako správne dýchať 🙂 

Dobrá správa je, že ešte stále ich môžete prihlásiť na tento školský rok 2020/21.
Ako inšpiráciu pre deti odporúčame pracovný zošit INTUITKO.